Lactatiekundigen Praktijk Dokkum

Voor hulp en informatie bij borstvoeding.

Lactatiekundigen Praktijk Dokkum

FAQ

Veel gestelde vragen

Wat is een lactatiekundige?
Een lactatiekundige is iemand die intensief en specifiek geschoold is in de borstvoedingswetenschap. Een lactatiekundige weet in principe meer over borstvoeding dan menig consulatiebureaumedewerker, huisarts of kinderarts. Ook een verloskundige en kraamverzorgende bezitten niet deze specifieke expertise die soms nodig is voor het slagen van de borstvoeding.

Wat doet een lactatiekundige?
Een lactatiekundige geeft begeleiding en advies in verschillende soorten situaties. Bijvoorbeeld bij een te vroeg geboren kindje of medicijngebruik van de moeder. Een lactatiekundige geeft deskundig advies bij pijnklachten tijdens het voeden, aanlegproblemen maar ook bij het aanleggen van kindjes aangeboren afwijkingen.

Van de fles wordt een baby toch ook wel groot?
Borstvoeding is meer dan het geven van voeding. Moedermelk bevat enkele honderden verschillende bestanddelen. Het bevat onder andere levende afweerstoffen die je baby beschermen tegen ziekten en infecties. Ook bevat moedermelk stoffen die de baby actief helpen bij het opbouwen van een gezond immuun systeem. Kunstvoeding wordt gemaakt van koemelk en bevat dus stoffen voor de opbouw van een gezond immuun systeem voor het kalf. Het bevat echter niet de antistoffen die bedoeld zijn voor baby's. Baby's die geen borstvoeding krijgen, zijn gemiddeld vaker en ernstiger ziek. Ze worden ook vaker in het ziekenhuis opgenomen en verblijven daar ook langer dan hun borstgevoede leeftijdsgenoten.

Wordt lactatiekundige hulp vergoed door de zorgverzekeraar?
Veel zorgverzekeraars vergoeden een consult vanuit de aanvullende verzekering. Sommige verzekeraars verlangen een lidmaatschap van de NVL en/of een verwijsbrief van verloskundige of huisarts.

Menu